Skip to main content
Konst, kultur & historia

Kerstins Ateljé

By 28 mars, 2020februari 25th, 2022No Comments
10.1.C Kerstin Ljungqvist

Bakom Kerstins Ateljé står Kerstin Ljungqvist, en mångsysslare av rang. Hennes ateljé ligger i det före detta församlingshemmet vid Brunnsparken i Dals Rostock och är ett utmärkt besöksmål om man kan tänka sig att åka några minuter från vårt bed & breakfast, eller varför inte ta en trivsam promenad genom samhället?

Kerstin målar främst botaniska illustrationer, i akvarell och olja, men hon säljer också tavlor, böcker och presenter, målar möbler i äldre dekorationstekniker, arbetar med kalligrafi, sömnad, pappslöjd och tillverkar skyltar. I hennes ateljé finns en butik där försäljningen sker. I huset bredvid, i före detta pastors-expeditionen, driver Kerstin Antikvariat Stockrosen tillsammans med sin syster Ingrid. Här finns böcker om framför allt trädgård, natur och kultur.

Under sommarhalvåret är det plant-försäljning vid växthuset intill och i backen ovanför växthuset finns det lilla orangeriet där det är övervintring av växter på vintern och konstgalleri på sommaren. Kerstin leder dessutom guidningar, kurser och föreläser, har skrivit boken ”Nyttans Växter” (en uppslagsbok med 1350 växter samt historik om svensk medicinalodling) och driver Örtagården i Dals Rostock.

För drygt 30 år sedan anlade Kerstin örtagården i Brunnsparken i samarbete med Kroppefjälls Hembygdsförening. Här finns omkring 250 olika växter, alla med informativa skyltar om växternas användning och deras kulturhistoria. Vid örtagården finns också en stor damm med bäckar, en visningsbikupa och en geologisk avdelning. Det väldigt svårt att sammanfatta allt Kerstin Ljungqvists arbete, för vi har faktiskt inte nämnt allt. Så vill ni veta mer, fråga gärna oss på Kroppefjäll B&B eller läs mer på www.rostock.se.

Träffa och följ med Kerstin Ljungqvist på en guidad tur

Kerstin vet mer än de flesta om historien i området och är dessutom en inspirerande guide som gärna tar dig med på en lärorik och fascinerande tur i parken. Där kan du höra Kerstin berätta om växterna i örtagården och se det gamla apoteket i museet. Kerstin guidar även i parken där Kroppefjäll B&B ligger och berättar om sanatoriet som öppnade där 1911. Mycket av historien är bevarad och inte minst den unika slingan Doktor Saedéns Runda. Denna historia är starkt kopplad till kurorten Dals Rostock där det förr odlades medicinalörter, tillverkades mediciner och  människor vallfärdades för att dricka brunn.

Minst 4 personer. 375kr/person. Besök behöver förbokas.
Boka/kontakt: kerstin@rostock.se 0730586847