Skip to main content
Naturupplevelser & Outdoor

Doktor Saedéns Runda

By 23 mars, 2020augusti 16th, 2021No Comments
Brattas Kroppefjall B B Foto Eva Petren

Längs en annorlunda promenadstig genom Kroppefjälls skogar finns ett tjugotal monument; som tempel, fyrfat och inskrifter i berget.

1911 invigdes Kroppefjälls Sanatorium – ett hem för vila och tillfrisknad för människor som drabbats av lungtuberkulos, TBC. Platsen var noga utvald. Dels för det höga läget och den goda luftens skull, dels för dess tillgänglighet och smidiga kollektiva kommunikationer. Eftersom det på den här tiden inte fanns någon medicin för att bota tuberkulos var det enda sättet att stärka patienternas egen motståndskraft. Detta med mycket frisk luft, vila, god mat och kulturella inslag.

Sanatorieläkaren Carl Saedén, som arbetade här 1916-1945, anlade det som idag kallas doktor Saedéns runda. Det är promenadstigar genom skogen med olika konstverk, monument och anläggningar längs vägen för att stärka patienterna i kampen mot sjukdomen. Denna runda finns fortfarande kvar och varje konstverk har sin historia och symbolik. Naturen på rundan är mycket speciell med fascinerande bergsformationer, klyftor och stup. Man passerar även ett par fina utsiktsplatser där man kan se ända till Kinnekulle på andra sidan Vänern. Doktor Saedéns runda är 2,7 km lång.

Här kan du läsa mer om Kroppefjälls Historia!