Skip to main content
Naturupplevelser & Outdoor

Karl XII:s Led

By 23 mars, 2020juli 4th, 2021No Comments
Karl Den Tolvtes Led ligger i närheten av Kroppefjäll Bed & Breakfast, Dals Rostock, Dalsland och är ett längre vandring som går utmärkt att påbörja hos oss på Kroppefjäll.

Det var över Kroppefjäll som en av de gamla vägarna till Norge gick förr i tiden. Det är på den vägen som delar av Karl XII:s armé marscherade vid anfallet på Norge år 1718.

Vägen övergavs så småningom och var länge helt igenvuxen, men i början av 1960-talet återupptäcktes den. Intresserade röjde vägen, byggde broar och ordnade vägvisning över fjället. På så vis kunde den gamla leden återinvigas – vilket den gjorde pingstdagen 1961 i närvaro av omkring tretusen personer.

Numera är Karl XII:s väg en av Dalslands populäraste turistleder. Den är ca 12 km lång och sträcker sig från torpet Forsebol, ca 6 km söder om Dals Rostock, över fjället till Järbo kyrka på västsidan. Vid Hästskotjärn på fjället har man byggt en knut-timrad raststuga som är öppen året runt, där vem som helst får ta in – dock förutsätter man att gästen lämnar stugan i minst lika städat skick, som när hen kom dit. Det går även att ansluta en bit in på leden en kort promenad från vårt Bed & Breakfast.

Här kan ni läsa om Trailrunning Swedens upplevelse av leden!