Skip to main content
Konst, kultur & historia

Stationshuset

By 30 mars, 2020juli 9th, 2021No Comments
Stationshuset-2-scaled

I Dals Rostock står ett mycket litet stationshus, det är nämligen skala 1:2, det vill säga hälften så stort som det skulle vara verkligheten. Stationshuset är alltså en modell av det stationshus som stod här 1908-1941. Detta är ett mycket populärt besöksmål inte minst för barn, med tanke på takhöjden och den mindre storleken på husets möbler.

Initiativtagare till byggandet av modellen är ingen mindre än Kerstin Ljungqvist, som också har sin ateljé i Dals Rostock, och tankarna om det började med att hon fick se ett vackert gammalt vykort på stationshuset från 1908. ”Vad synd att det är rivet, det som var så fint!”

Stationshuset var mycket vackert med tinnar och torn, snickarglädje och drak-ornament. Det var inspirerat av flera olika stilar som var populära på den tiden. Nock-dekorationerna och de utskurna drakhuvudena bär prägel av den fornnordiska stilen och byggnaden har också jugend- och schweizerstil. Färgsättningen på fasaden gick ursprungligen i beige och brunt och tornet var troligen klätt med kopparplåt.

Förr i tiden var stationen en samlingsplats för traktens ungdom och många äldre gjorde sig gärna ärende hit för att träffa bekanta och se på folklivet. Idag går det fint att besöka den lilla varianten av stationshuset – även om många då får böja på ryggen då takhöjden invändigt är endast 144 centimeter. Stationhuset är inrett som det kan ha sett ut på 1910- och 1920-talet.

Vill ni veta mer om Stationshuset i Dals Rostock? Fråga gärna oss på Kroppefjäll B&B eller läs mer på www.rostock.se.